vrijdag 29 oktober 2010

Bessenpannenkoekjes

Zo'n 2 weken geleden mocht ik een extra kaarsje uitblazen. (lees ze was jarig!) Collega's op het werk werden leuk getrakteerd door zelfgemaakt zoets zoals cupcakes, appeltaart, chocolade studentenhaver en bessenpannenkoekjes. Veel 'mmm' alom en hier en daar de vraag naar het recept. Bij deze wat u nodig heeft indien het water al in je mond staat:
165 gr gemengde bessen uit de diepvries (die u laat ontdooien), 3 el fijne kristalsuiker, 90 gr gewone witte bloem, 90 gr volkorenbloem (te koop in een natuurwinkel of de bioplaneet), 1 1/4 tl bakpoeder, snufje zout, 3 eieren (gesplitst), 250 ml halfvolle melk, 125gr verse ricotta en een beetje boter (om te bakken).
We kunnen nu aan de slag: Pureer de besjes licht samen met een el suiker en zet ze apart.  Zeef de beide soorten bloem, zout en bakpoeder in een grote kom en voeg er de rest van de suiker bij. Klop in een aparte kom de eierdooiers met de melk.  Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en roer er het eiermengsel doorheen tot het net gemengd is. Roer voorzichtig de ricotta erdoor. Klop de eiwitten stijf en roer ze daarna voorzichtig door het beslag. Doe dan de besjes erbij en roer ze voorzichtig in 2 à 3 slagen door het beslag. U krijgt nu een gemarmerd effect.  Opgepast: meng vooral niet te lang.
Verhit de koekepan op een matig vuur en doe er wat boter in. Giet met een pollepel het beslag in de pan. Ik krijg er 3 à 4 stuks in per keer. Laat ze 2 minuten bakken, draai ze om (liefst met een plastieken of metalen spaan daar hout blijft plakken) en laat ze nog 1 minuutje bakken.
Ziezo de pannekoekjes zijn klaar. Daarbij kan naar hartelust ahornsiroop (ook uit de natuurwinkel)  geserveerd worden. Die is wat zachter van smaak van de gewone donkere candijsiroop die we op pannekoeken doen.
Smakelijk !!

2 opmerkingen: